I dag firar vi internationella Downs syndrom dagen genom att Rocka sockorna! Rocka sockorna!!

Troligen hade det stora flertalet av oss inte firat dagen om det inte vore för  Nathea Anemyr. Hennes syster, Noelle, har Downs syndrom & Nathea är en riktig hjälte som bestämde sig för att det var dags att visa att det annorlunda är lika bra som det vanliga genom att få hela Sverige att Rocka sockor. Jag tycker att hon har lyckats med bravur!

Jag tänker på de personer jag känner som har Downs syndrom. Någon har flickvän, en annan bor själv, en tredje tycker om att träna på gym, en fjärde drömmer om att resa till varmare länder på semester medan en femte gillar hundar. De är personer med egna intressen och drömmar. De är helt underbara & det är en ära att Rocka sockorna på deras dag!!! 

Har du Rockat sockorna idag???


En person som har Downs syndrom är född med en extra kromosom på det 21a kromosomparet så symboliken att dagen firas den 21/3 är tydlig & ett bra sätt att öka kunskapen för den stora allmänheten. Syndromet är bland de mest välkända för den stora allmänheten trots att det bara föds ca 120 barn årligen i Sverige som får diagnosen. Liksom vid alla diagnoser så innebär det en förhöjd risk för vissa sjukdomar men det betyder inte att personen i fråga är sjuk. Bara att det troligen kommer att behövas lite mer hjälp till ett liv utifrån de egna förutsättningarna. 

 

Rocka sockorna!!!